Forum dla wszystkich entuzjastów Vocaloid!
Oddany fan
Ja tam słucham parę tych k-pop'owych piosenek ale też tylko dlatego że moja kuzyna słucha tego obsesyjnie więc przez puszczanie w kółko niektórych piosenek mi się spodobały xD (dobrze że tylko niektóre) Tak to po za K-pop'em nie słyszałam innych koreańskich piosenek :P
Lubię jedynie dwie piosenki szajnii (jedną dzięki świetnej polskiej parodii, drugą - dzięki przyjaciółce). Na zapoznanie się z większą ilością bandów się jakoś nie połakomiłam.
Jak lubię słitaśny pop, tak nie jarają mnie koreańczycy tańczący Skomplikowane Układy Taneczne na scenie .
Ale za to język mają fajny~.
Master
Słyszałam tylko demo SeeU.
RUN RUN dallyeobwa JUMPING HIGH!
_cośtam_ sensagi ga balka jigo...
Kiedyś nawet znałam to na pamięć...
Master
Ja tam jestem słuchowcem. Mi zapamiętywanie łatwo idzie.
Ostatnio edytowany przez misscatchrene (2012-02-22 08:08:55)
Oddany fan
Ja też chciałam się nauczyć (i nadal chce) I=Fantasy ale przez to że jestem wzrokowcem to trudno mi idze , a jeszcze nie umiem przeczytać tych słów xd
Master
Hmm... może to Ci pomoże:
- 'o' wymawiamy jak 'u'
- W wersji południowokoreańskiej w wyrazach rozpoczynających się oryginalnie na ri, ry, ni lub ny, zanikły początkowe r i n.
- Koreańskie słowa rozpoczynające się na literę r, w Południowej Korei zmieniły początkowe r na n (tylko jeżeli poprzedzają litery y lub i)
- 'w' najczęściej opuszczamy
Tylko tyle zasad znam.
Oddany fan
Ooo~ Bardzo dziękuje za pomoc
Master
Trzeba sobie pomagać! - Powiedziała moja wychowawczyni (ona popiera odpisywanie, żeby ktoś nie dostał pały).
W sumie ja nie znam się na K-music i J-music. Pozostaję przy house (tak, mój ulubiony gatunek muzyczny).
Oddany fan
Stella to fajną masz wychowawczyni xD
Ja to zawsze dostaje szoku jak widzę tekst jakieś koreańskiej piosenki w romaji a słyszę inne słowa ^_^"
Master
Ja mam tak zwaną lekkość do języków i jak trochę posłucham, to już jakośtam umiem.
A moja wychowawczyni jest bardzo fajna!
Nie wiem czy ktokolwiek z was to widział, ale dziś w telewizji we wiadomościach (nie pamiętam, na którym kanale) wspomnieli coś o koreańskich zespołach przy okazji podawania informacji, że największy zespół muzyczny pochodzi z Korei, czy coś takiego. Miałam cichą nadzieję, że coś puszczą, ale zmienili wątek i puścili coś polskiego. =w=