Voca Parlour

Forum dla wszystkich entuzjastów Vocaloid!

#1 2011-11-09 15:29:31

Rinto

Oddany fan

mothy (Akuno-P)

na początku chciałam zrobić temat tylko o Sadze Zła, ale prawie wszystkie piosenki mothy'ego są jakoś ze sobą powiązane, więc może to jakoś połączmy

Mothy, Akuno-P, master of heavenly yard, człowiek z niesamowitymi pomysłami. To że jego piosenki nie wyróżniają się pod wzgledem muzycznym, nadrabia (z nawiązką!) ich tekstem.
Twórca Evilious Chronicles, dzięki którym stał się na prawdę znany, ale także paru innych, pobocznych piosenek.

Wszystkie jego piosenki można znaleźć tu.

Tutaj możecie się wypowiedzieć jego temat. Co lubicie w jego utworach? Jakie są wasze ulubione?
A przede wszystkim filozofować! Bo nad jego dziełami zastanawiać się można po grób.

Na pierwszy ostrzał z chęcią pójdę sama.

Po raz pierwszym mothym zachwycałam się przy poznaniu Daughter i Servant of Evil. Dramatyzm i ciekawy twist fabularny. Przyznam szczerze, że zdziwiłam się jak ciekawe potrafią być, nie książki i filmy, a właśnie piosenki.
Po za tym lubię u niego to, że często używa Rin i Lena (w zasadzie ciężko powiedzieć czy lubię bliźniaków przez mothy'ego, czy mothy'ego przez bliźniaki).

Moje ulubione piosenki to Servant, oczywiście, Judgment of Corruption i The Taylor Shop on Enbizaka (pamiętam jeszcze te dreszcze na plecach przy pierwszym słuchaniu...). Po za tym podoba mi się reszta Sagi of Evil, Seven Deadly Sins i The Last Revolver.
A moją ostatnią fazą jest to. I straaasznie żałuję, że nie ma do niej napisów... <tutaj następuje znaczące spojrzenie w stronę piniako i reszty polskich tłumaczek>

Ostatnio edytowany przez RinTomare (2011-11-09 15:30:04)

#2 2011-11-09 15:52:01

piniako

Administrator

Re: mothy (Akuno-P)

Pamiętam, że prosiłaś mnie o tłumaczenie tej piosenki. Niedługo się nią zajmę o ile mnie nie przerośnie trudność tekstu. (Ale napisy angielskie powinny być, spróbuj poszukać hasłem "neji to haguruma to pride".)

Nie będę oryginalna i wypowiem się bardzo schematycznie. :'D
Co lubicie w jego utworach?
W jego utworach pierwszorzędny jest dla mnie tekst, a muzyka stanowi bardziej tylko tło wydarzeń i nadaje piosence odpowiedni klimat. Głównie podobają mi się dlatego, że opowiadają jakieś historie. Podoba mi się opowiadanie historii za pomocą muzyki.
Jakie są wasze ulubione?
Duke Venomania's Madness, Judgement of Corruption, Servant of Evil.
Lubię wszystkie, ale jeśli miałabym się ograniczyć do trzech, to wybrałabym właśnie te trzy.

Moje filozofofowanie! (Specjalnie źle napisałam. 'Cause that's what the cool kids do.)

Spoiler:

Cała historia jest tak naprawdę tylko kołysankę zaśpiewaną dziecku na dobranoc.

Ee, no. W sumie to nie jestem dobra w filozofowaniu. Ja tu tylko sprzą--, znaczy się, tłumaczę na polski. Wiem, że nic nie wiem! Domyślam się tylko, że zakończenie Evillious Chronicles nas zaskoczy. (O ile w ogóle ich koniec kiedykolwiek nadejdzie.)

#3 2011-11-09 16:07:46

Rinto

Oddany fan

Spoko, to było tylko takie małe zerknięcie. Takie tam, wiesz...
Jak znajdę napisy to napewno podlinkuję, na razie same RAWki .___.

Ja też nie jestem najlepsza w filozofofofofowaniu~ i tak pewnie wszystkie teorie szlag jasny trafi Co nie znaczy, że nie lubię czytać cudzych wywodów.

Z tą kołysanką jak dla mnie zbyt proste. Chociaż nie przeczę, może tak wyjść, skoro cała seria ma lekko baśniowy klimat (raczej Grimmowy niż Perraultowy, ale zawsze).

Ale-ale myślę, że Judgement of Corruption może mieć jakiś prequel w postaci piosenki w wykonaniu GUMI do Seven Deadly Sins. W końcu grzechem, który jej pozostał jest Gniew, a Gniew z Zazdrością w jakiś sposób współpracuje.
Mógłoby być tam opisane życie GUMI przed rozpoczęciem kariery jako, przedstawiony w JoC, master of gravely yard.
Dobra, gadam od rzeczy. Ale po to po części jest ten temat.

#4 2011-11-11 20:54:16

piniako

Administrator

Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia co może być z tą GUMI. Gniew... Nic mi nie przychodzi do głowy. Może i coś z tym wczesne życiu GUMI. Próbowałam dokładniej się przyjrzeć jej kiedy na ułamek sekundy pojawia się w PV do Heartbeat Clocktower, ale nic tam nie wypatrzyłam. OTL

#5 2011-12-24 19:02:14

misscatchrene

Master

Hmmm... Dla mnie gniew mógł być teź... Uwaga... "The Last Revolver"em.  W utworach lubię wszystko. (xD) Kocham "Master of Graveyard", "Capriccio Farce", ubóstwiam "Madam Merry-Go-Round". Kcem jego płyte w Polsce! (i to niejedną xD)

http://fc08.deviantart.net/fs71/f/2011/353/a/e/ia_signature_by_halfi_chan-d4jky2y.png

#6 2011-12-27 11:01:46

Rinto

Oddany fan

Ale "The last revolver" jest takie melancholijne i smutne. Nie pasuje mi do "gniewu".

Ostatnio przechadzałam się po empiku i nie potrafiłam ogarnąć umysłem, że niektóre płyty mają tam miejsce, a mothy (i parę utaite) już nie. Inna sprawa, że to oni nie chcą wychodzić po za Japonię.

#7 2011-12-27 16:10:16

piniako

Administrator

Od dawna wiadomo, że The Last Revolver NIE jest gniewem. Stąd że właśnie wiele ludzi tak mówiło, mothy napisał bodajże na swoim blogu, że nim nie jest~.

I nie róbcie mi apetytu na te płyty, aaaa~~ ;A;

#8 2011-12-30 14:17:47

Kijanka

Nowy

Uwielbiam jego najnowszą płytę i przesłuchałam ją już paręnaście razy, na szczęście da się znaleźć ją na internecie bo w Polsce to raczej nie zawita...

Z mothym zetknęłam się na samym początku przygody z Vocaloidami bo właśnie zaczynałam od Daughtera. Uwielbiam czytać wszystkie możliwe teorie na temat jego piosenek.

Apropo gniewu to większość ludzi przypuszcza że Gumi to będzie ten generał wspomniany w Judgement of corruption dlatego że jest tam nawet linijka tekstu mówiąca: Wojna domowa wybuchła z powodu gniewu i generał został zabity.

Apropo mothego to ostatnio wrzucił też zapowiedź kolejnej książki lub piosenki do story of evil http://www.youtube.com/watch?v=ordI0_Fq … ideo_title

Nadal ubolewam nad tym że ta książka nigdy nie zostanie wydana w Polsce ;____;

A tak na zakończenie z jego piosenek najbardziej lubie Conchite, Venomanie, Capricio farce i Chrono Story i Clockwork requiem 

http://static.tumblr.com/aojrzdl/dSgls932k/aaa.gif

#9 2011-12-30 17:17:06

Rinto

Oddany fan

O-o-o to świetnie! Widzę, że w zapowiedzi mignęły parę razy Vocaloidy, których nie było wcześniej w sadze, więc tym bardziej się cieszę.

#10 2011-12-30 18:06:22

misscatchrene

Master

Hmm... A ja już myślałam, że po "Capriccio Farce" idziemy ku końcowi.... WSPANIAŁY CZŁEK :3

http://fc08.deviantart.net/fs71/f/2011/353/a/e/ia_signature_by_halfi_chan-d4jky2y.png

#11 2011-12-30 20:12:19

piniako

Administrator

Pam-pam, nie chce mi się robić filmiku z tłumaczeniem, ale wrzucę wam tu (napisy dotyczące ilustracji itd. ominięte):

"Pięć lat po tym, jak Córa Zła została ścięta.
Przez Bolganię podróżowała jedna dziewczynka.

Córa Zła ~Czerwone Preludium~

Dziesięcioletnia Yukina opuściła swoją ojczyznę i zaczęła podróżować po różnych krajach, aby poznać "świat",
a także aby dowiedzieć się czegoś o "Naczyniach Grzechów" i "Córze Zła"...

Akcja rozgrywa się w południowej stolicy Evillious, w Cesarstwie Belzenii - "Kraju Czerwonym".

Co Yukina zobaczyła będąc w ziemi powiązanej z "Pogromczynią Córy Zła"?

Kurtyny "Córy Zła" podnoszą po raz kolejny...

Mam co do tego dramatyczne przeczucie!"

Tak w ogóle to nie jestem pewna, ale ta Bolgania (czy jakoś tak, nie jestem pewna) to raczej nazwa kontynentu czy czegoś, niż jakiegoś kraju.

#12 2011-12-30 20:33:54

Kijanka

Nowy

Wielkie dzięki za to @_@
Tak myślałam że Yuki to jakiś podróżnik... ciekawie, brzmi jak jakiś łącznik całej historii troche O:

http://static.tumblr.com/aojrzdl/dSgls932k/aaa.gif

#13 2011-12-31 10:13:14

Rinto

Oddany fan

Czyli ta piosenka/książka będzie tak jakby "wyjaśniaczem" tego co się zdażyło?
Btw, fajnie, że do tej roli wybrał Yuki, mam nadzieje, że wie co robi i umie sterować jej głosem.

#14 2012-01-30 17:08:43

misscatchrene

Master

Ohh, ciągle ten wątek Historii Zła rozwija, nie? Mnie bardzo za to ciekawi Capriccio Farce i symbolika. I coś mi lata, że rozprawę prowadzi córka-lalka Marlona (piosenka jest chyba powiązana z master of the court), że Ogrodnik to Venomania, a Czekająca - Córka Zła. A wiecie, czemu? Podobno jej przedmiotem grzechu, czy jakoś tak, są 4 lustra. A w jej "wejściu" do piosenki pokazują lusterko. Przewija mi się też tu gra wcieleń. Dla mnie najciekawszą postacią jest jednak Ma. A 'capriccio' też niektórzy tłumaczyli na 'rapsod'. Jednak, pytałam cjoci Wikipedii i że blablabla każdy w swoim rytmie, czy coś takiego. Że jedna para chyba prowadzi, a reszta to samo gra/śpiewa, ale 'każdy sobie'. Czyli pasuje - każdy ma własny cel i motywację. I że uważa je za jedyne słuszne.
Z innej beczki: Może właśnie Master of the Heavenly Yard będzie najważniejszą postacią w serii? Kimś na kształt Boga? Czas pokaże :]
Słyszałam też, że Marlon zgromadził: 2 lustra (z czterech), kieliszek Conchity i własną łyżeczkę (której potem stał się cieniem).

Ostatnio edytowany przez misscatchrene (2012-02-23 11:47:57)

#15 2012-04-05 16:24:53

piniako

Administrator

Mam fazę, co oznacza rozkmin ciąg dalszy! Możliwe spoilery.

Tak sobie słuchałam Sennen no Wiegenlieda i zwróciłam uwagę, że pod koniec Michaelę (Miku) widzi zabójcę o blond włosach. A w Handbeat Clocktower jest Nay (Neru) ze sztyletem i w ogóle... W dodatku widziałam skan z książki, w którym pisało, że Nay jest zabójcą (i 13. księżniczką królestwa Marlon, czyli siostrą Kyle'a), więc to by się zgadzało. Czyli najpewniej matka Kyle'a (Kaito) kazała zamordować Michaelę. Tylko teraz zastanawiam się po co. No chyba że Nay zrobiła to nie z rozkazu?

Stopka forum

RSS